Składniki:
- 1 kg halibuta bez ości i skóry
- 4 szalotki
- 1 ½ kg marchwi
- 2 pęczki porów
- ½ pęczka selera naciowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3łyzki oliwy z oliwek
- 4 szkl. bulionu rybnego
- 2 liście laurowe
- ¾ szkl. pesto
Pesto:
- 2 pęczki świeżej bazylii
- ½ główka czosnku
- ½ szkl. prażonych orzechów pinii
- 1 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób wykonania:
- Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić rybę pobrojoną na kawałki oraz szalotki, marchew, pory oraz selera pokrojonego w drobną kostkę.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut, wówczas wlać bulion i pozostawić na ogniu ok. 1 godzinę.
Po 1 godzinie wrzucić listki laurowe oraz posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze ok. 3 min.
W między czasie czosnek posiekać i razem z bazylią i orzechami pinii rozdrobnić w blenderze.
Następnie dodać oliwę i nadal zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Gotową zupę przelać na talerze i udekorować Pesto.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J