Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba z warzywami i pesto

Składniki:

  • 1 kg halibuta bez ości i skóry
  • 4 szalotki
  • 1 ½ kg marchwi
  • 2 pęczki porów
  • ½ pęczka selera naciowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3łyzki oliwy z oliwek
  • 4 szkl. bulionu rybnego
  • 2 liście laurowe
  • ¾ szkl. pesto

    Pesto:

  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • ½ główka czosnku
  • ½ szkl. prażonych orzechów pinii
  • 1 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić rybę pobrojoną na kawałki oraz szalotki, marchew, pory oraz selera pokrojonego w drobną kostkę.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 minut, wówczas wlać bulion i pozostawić na ogniu ok. 1 godzinę.
    Po 1 godzinie wrzucić listki laurowe oraz posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze ok. 3 min.
    W między czasie czosnek posiekać i razem z bazylią i orzechami pinii rozdrobnić w blenderze.
    Następnie dodać oliwę i nadal zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
    Gotową zupę przelać na talerze i udekorować Pesto.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *