Składniki:
- 1,5 wywaru z kurczaka
- 1 krab
- 6 muli
- 6 krewetek tygrysich
- 150 g pierścieni kalmarów
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kawałek galangalu
- 150 g filetów z białej morskiej ryby
- 2-3 łyżki soku z limetki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 4-6 małych papryczek chili
- 1 pęczek bazylii
- 3-4 liście limetki
Sposób wykonania:
- Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kraba pokrojonego na małe kawałki i ponownie zagotować.
Następnie dodać galangal pokrojony na kawałki, liście limetki, trawę cytrynową, kalmary, mule oraz rybę.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku sokiem z limetki, cukrem oraz sosem rybnym.
Przed podaniem udekorować paseczkami chili oraz bazylią.