Składniki:
- 150 g mąki
- 50 ml wrzątku
- 25 ml zimnej wody
- 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego
- 125 g mielonej wieprzowiny
- 125 g ugotowanych krewetek
- 50 g ponikła słodkiego z puszki
- 1 seler naciowy
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 850 ml wywaru z ryby
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Do miski wlać gorąca i zimną wodę, dodać mąkę oraz olej.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Następnie podzielić ciasto na 16 kawałków, które rozwałkować tworząc kółka.
Do mielonej wołowiny dodać posiekane krewetki, odcedzonego z puszki ponikła, posiekanego selera, mąką, olej sezamowy i sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałe nadzienie rozłożyć na kółka z ciasta i zlepić brzegi tak jak na pierogi.
Pierogi włożyć do gotującego się wywaru z ryby.
Dodać sherry i gotować ostanie 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.