Składniki:
- 125 g chudej kaczej piersi
- 225 g kapusty pekińskiej
- 850 g bulionu drobiowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego anyżu
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Do gotującego się bulionu dodać sherry, sos sojowy, poszatkowaną kapustę pekińską oraz kaczkę pokrojoną w kostkę.
Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie dodać poszatkowany czosnek oraz anyż i gotować kolejne 15 minut.
W między czasie na suchej patelni uprażyć ziarno sezamowe po czym dodać go przed podaniem do zupy razem z olejem sezamowym i natką pietruszki.