Składniki:
- 300 g mąki
- 15 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 175 ml ciepłego mleka
- 300 g piersi z kaczki
- 1 łyżka jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki klarowanego miodu
- 1 łyżka sosu hoi sin
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm laski świeżego imbiru
Sposób wykonania:
Pierś z kaczki ułożyć w misce po czym dodać do niej sos sojowy, miód, cukier oraz sos hoisin.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty i piec na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200 stopni około 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć z pieca, gdy lekko ostygnie wyjąć kości i pokroić w kostkę.
Natomiast na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz por.
Całość przesmażyć a potem wymieszać z mięsem kaczki.
Następnie drożdże wymieszać z cukrem oraz wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn przełożyć do mąki razem z ciepłym mlekiem i dokładnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto uformować wałek a potem podzielić go na 16 równych kawałków.
Przykryć je ściereczką i odstawić na 25 minut.
Następnie kawałki ciasta rozwałkować na okrągłe placki.
Na każdym z nich rozłożyć nadzienie a brzegi zlepić do góry tworząc sakiewkę.
Gotować pierożki na parze około 20 minut.