Składniki:
- 125 g wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 cm laski imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka wrzątku
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 2 plasterki wędzonej szynki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 450 g szpinaku
- 2 łyżeczki ziarna sezamowego
- 150 ml wywar z warzyw
- ½ łyżeczki maki kukurydzianej
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę i czosnek zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
W między czasie wieprzowinę drobno zemleć i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Następnie odcedzić cebulę oraz czosnek i dodać do mięsa razem z pokrojoną szynką, kiełkami bambusa i mąką kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe pulpety.
Następnie oczyszczony szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie go odcedzić, pokroić i połączyć z ziarnami sezamowymi.
W powstałej masie szpinakowej obtoczyć dokładnie pulpety, które gotować na parze około 10 minut.
W między czasie wywar doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze olej sezamowy, sos sojowy oraz posiekany szczypiorek.
Dokładnie wmieszać a gdy sos zgęstnieje polać nim pulpety przed podaniem.