Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki na parze z kurczakiem

 

Składniki:

 

  • 8 liści kapusty
  • 225 g kurczaka
  • 175 g krewetek
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki przyprawy chili
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1por
  • 1 ząbek czosnku
  • czerwona chili

Sposób wykonania:
Liście kapusty sparzyć gorącą wodą.
Jeśli są dość grube zanurzyć je we wrzątku i odstawić na 2 minuty.
Następnie je odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie kurczaka i krewetki drobno zemleć po czym dodać do nich mąkę kukurydzianą, chili oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstały farsz nakładać na liścia kapusty.
Brzegi zwinąć aby powstała tzw. paczuszka.
Przełożyć gołąbki do garnka do gotowania na parze i gotować około 10 minut.
W między czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekany czosnek oraz por, który rozłożyć obok gołąbków przed podaniem.
Można udekorować również paseczkami chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *