Składniki:
- 30dag.boczniaków
- 20dag. wędzonego boczku
- 20dag.grochu
- sól
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki masła
- pieprz
Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodajemy kostkę rosołową .Następnie dodajemy namoczony i opłukany groch. Gotujemy godzinę na małym ogniu. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy pokrojony w kostkę boczek i oczyszczone i wypłukane boczniaki. Smażymy kilka minut. Groch miksujemy w rosole, a potem przecieramy przez sitko. Dodajemy boczniaki z cebulą, boczkiem i czosnkiem. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut i podajemy.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez barara"