Składniki:
- 1 ozorek cielęcy
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- korpus z kurczaka
- 200ml. śmietany
- pęczek koperku
- 1i1/2 łyżeczki vegety
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Korpus i ozorek płuczemy, zalewamy wodą, wsypujemy vegetę ,dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy korpus i gotujemy dalej. Gdy ozorek będzie miękki, dodajemy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy 20 minut. Następnie wyjmujemy ozorek i kroimy w plasterki. Wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy śmietanę, posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez barara"