Składniki:
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- kilka suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- ½ selera
- 1 por
- ½ l wody
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- ½ l jasnego piwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut.
W między czasie pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Następnie obrane ziemniaki i seler pokroić w kostkę a marchewkę i por pokroić w plasterki po czym wrzucić wszystko do boczku.
Wymieszać i trzymać przez chwilę na ogniu, wówczas dodać namoczone grzyby pokrojone w paseczki, zalać całość wodą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do zup po czym doprowadzić do wrzenia.
Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, wówczas wlać piwo.
Pozostawić na ogniu jeszcze przez 15 minut.