Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna z jarzynami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 l wody
  • ½ l jasnego piwa
  • 4 kromki chleba
  • 25 dag śmietany 12%
  • przyprawa do zup
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Włoszczyznę obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą.
    Trzymać na ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie wywar przecedzić i wymieszać go z piwem.
    Następnie miąższ z chleba rozdrobnić i wrzucić do zupy i gotować około 15 minut.
    Przetrzeć zupę przez sito, wymieszać ze śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą do zup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *