Składniki:
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 600 ml bulionu
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- ½ główki kapusty
- 300 ml jasnego piwa
- ½ łyżki masła
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę pokroić w grubą kostkę po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę.
Przez chwile trzymać na ogniu po czym wlać bulion.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu około 60 minut.
W między czasie obrać i pokroić warzywa, które wrzuć do mięsa pod koniec gotowania.
Wlać jeszcze piwo, wymieszać i gotować 15 minut.
Na sam koniec dodać masło i posypać posiekaną natką pietruszki.