Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa piwna z mięsem

Składniki:

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 600 ml bulionu
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • ½ główki kapusty
  • 300 ml jasnego piwa
  • ½ łyżki masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokroić w grubą kostkę po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę.
    Przez chwile trzymać na ogniu po czym wlać bulion.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Trzymać na ogniu około 60 minut.
    W między czasie obrać i pokroić warzywa, które wrzuć do mięsa pod koniec gotowania.
    Wlać jeszcze piwo, wymieszać i gotować 15 minut.
    Na sam koniec dodać masło i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *