Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Harczo z wołowiną

 

Składniki:

    • 50 dkg wołowiny (chuda łata lub rzeberka)
    • 3 łyżki ryżu
    • 2 łyżki smalcu
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka sosu Tkemali
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, podzielić na porcje o wadze około 5 dkg, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulkę, zeszklić, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusić i przełożyć do bulionu. Dodać ryż, a gdy już będzie miękki, natkę pietruszki, rozgnieciony czosnek, sos Tekamali, sól i pieprz do smaku. Znakomicie smakuje z chlebem wiejskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *