Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki keczupu
- olej
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Używając ostrego noża przeciąć dolną część tuszki, rozchylić i mocno naciskając dłońmi nadać mu płaski kształt. Tak przygotowaną tuszkę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Keczup wymieszać ze śmietaną, nasmarować tą mieszanką wewnętrzną część kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka. W pierwszej kolejności obsmażamy część wewnętrzna, a gdy ta się przyrumieni keczupem ze śmietaną smarujemy część zewnętrzną, odwracamy kurczaka i ją również rumienimy. Obrumienioną tuszkę układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kurczaka w czasie pieczenia odwracamy i polewamy powstałym sosem. Podajemy z marynatami.