Składniki:
- 50 dkg dokładnie wyfiletowanego karpia
- 3 łyżki dobrej musztardy
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki białego wina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet karpia dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm, posmarować każdy musztardą, odłożyć na 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić wzdłużnie na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić podobnie jak paprykę. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać kilka łyżek wina, ułożyć warstwę, papryki, cebuli, pomidorów, przyprawić, ułożyć plastry ryby i ponownie resztę dodatków, patelnię przykryć. Dusić powoli przez około 30 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami piure. Polecam, pychota.