Składniki:
- 50 dkg filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki białego wina
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 pomidory
- 2 papryki
- 1 łyżka mąki
- 2 kromki chleba tostowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszy ć, podzielić na porcje, przyprawić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w grube paski, podobnie pokroić pomidory usunąć gniazda nasienne. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać część oliwy, obrumienić na niej mięso, podlać winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić aż mięso będzie dostatecznie miękkie, a sos się zredukuje. W międzyczasie paprykę, pomidory i grzyby oprószyć mąką i przez kilka minut smażyć na oliwie. Kromki chleba również obsmażyć. Na półmisku ułożyć grzanki, na nich mięso polane sosem, obtoczyć wianuszkiem chrupkich dodatków.