Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna z ogniska

Składniki:

    • 2 kg filetów z ryb różnych gatunków
    • 3 litry mocnego wywary z małych ryb, i pozostałości po filetowaniu
    • 5 ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • 2 pietruszki
    • 2 pomidory
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 główka czosnku
    • 2 łyżki masła
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól, pieprz, papryka


    Sposób przyrządzenia:
    Do przygotowania tej wyśmienitej zupy niezbędny jest żeliwny, lub wykonany z grubej blachy, emaliowany kociołek (do kupienia na Węgrzech) przystosowany do wieszania nad ogniskiem i trójnóg do jego mocowania.
    Pora omówić ognisko. Przed rozpaleniem ogniska przygotowujemy odpowiednio miejsce. Wytyczamy okrąg o średnicy 50-70 cm, usuwamy z niego darń, odkładając ją na bok Wokół okręgu układamy kamienie lub obsypujemy go ziemią.. Ogień palimy w bezpiecznej odległości od lasu. Teraz o drewnie. Dąb, buk, grab, jesion – to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła. Brzoza – pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturą.
    Pora przejść do kulinarni. Przeznaczone na zupę ryby sprawiamy, pozostawiamy pęcherze pławne, filetujemy pozostawiając kręgosłupy i głowy z których usuwamy łuki skrzelowe. Filety dzielimy na porcje, odstawiamy w przykrytym naczyniu w chłodne miejsce. Pozostawione resztki ryby, i wypatroszone, wymyte mniejsze ryby (jazgarze dają wyśmienity smak) zalewamy wodą w kociołku i gotujemy powoli przez około ,1 godzinę. Wywar przecedzamy, a pozostałe z wywaru ryby…. Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy, kroimy w plastry. W kociołku rozgrzewamy masło, dodajemy przygotowane wcześniej plastry warzyw i chwile je dusimy mieszając i uważając żeby się nie rumieniły, zalewamy wywarem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dokładamy do ogniska aby zupa zaczęła wrzeć. Obieramy ziemniaki, kroimy w grubą kostkę i wraz z główka czosnku dodajemy do kociołka z wrzącą zupą. Gdy ziemniaki i dodatki miękną dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach filety z ryb. Gotujemy bardzo wolna, tak aby zupa tylko „mrugała przez około 20 minut, przyprawiamy "ostro".  Z zupy wyjmujemy główkę czosnku, obieramy z łupin i albo używamy do posmarowania pieczywa które jest dodatkiem lub rozgniatamy i dodajemy do kociołka z zupą. Wykonanie tej potrawy jest czasochłonne lecz smak tak przyrządzonych, własnoręcznie złowionych ryb te trudy nam wynagrodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *