Składniki:
- 1 duży karaś
- sok z cytryny
- 1 cebula
- masło lub olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od przygotowania ogniska. Aby ryba była naprawdę pyszna powinno być ono z twardego drzewa liściastego, tylko takie drewno daje żar który długo będzie utrzymywał wysoką temperaturę.
Dorodnego karasia umyć, sprawić, ostrym nożem ponacinać boki ryby. Tak przygotowaną, osuszoną (bardzo ważne) tuszkę skropić na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej sokiem cytrynowym, natrzeć solą í pieprzem. Odstawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w plastry, skropić je olejem i oprószyć solą i pieprzem. Do wnętrza przyprawionej tuszki włożyć przyprawione plastry cebuli. Tak przygotowaną rybę posmarować masłem i owinąć dokładnie folią aluminiową.
Pora na ognisko. Właściwym momentem do pieczenia ryby w folii następuje wtedy gdy polana drewna przestaną się palić lecz świecą jasnym żarem. Żar rozgarniamy na boki, w środku układamy pakiety z rybą i całość nakrywamy powoli stygnącym żarem, rybę pieczemy około 50 minut w połowie cyklu pieczenia obracamy ją. Temperaturę ogniska podtrzymujemy drobnymi drzazgami drewna. Podajemy w rozchylonej folii. Tak przyrządzona ryba znakomicie smakuje z pajdą chleba i prostymi dodatkami, ogórkiem czy też pomidorem tylko posolonym.