Składniki:
- filet z sandacza
- mąka
- sól, biały pieprz
- olej
Sos:
- pomidory
- cebula
- zielona cebulka
- koncentrat pomidorowy
- sok cytrynowy
- olej
- szczypta cukru
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, chwilkę smażyć mieszając, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, dusić razem 5 minut, zmiksować. Ponownie przełożyć do rondla, dodać kilka łyżek wina, szczyptę cukru, wymieszać, smak skorygować sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia, odstawić w ciepłe miejsce. Filet dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, każdą porcję ryby obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor, wykładać na papierowy ręcznik aby obsączyć z resztek oleju. Tak przygotowaną rybę przełożyć do rondla z sosem, ostrożnie wymieszać, ewentualnie podgrzać. Podawać z białym pieczywem. Przed podaniem obficie obsypać zieloną cebulką. Polecam, pychota.