Składniki:
- 50 dag chudej wołowiny,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 7 dag smalcu,
- 1 łyżka mąki,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka kminku,
- ostra sproszkowana papryka,
- sól.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę drobno posiekać, dodać smalec i smażyć razem w rondlu, do zrumienienia się mięsa i cebuli. Dodać mąkę i zasmażyć. Dodać przecier pomidorowy i sparzony we wrzątku kminek. Wszystko zalać gorącą wodą (1,5 l). Gotować do miękkości mięsa. Doprawić papryką (zupa musi mieć wyraźnie pikantny smak), ketchupem i solą. Podawać w bulionówkach bardzo gorącą.