Składniki:
- 40 dag gotowanej szynki,
- po pęczku estragonu, natki pietruszki i szczypiorku,
- 4 szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 główka sałaty,
- 200 ml wina madera,
- 2 op. żelatyny,
- 120 ml sosu winegret.
Sposób przyrządzenia:
Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekanymi szalotkami. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Wlać wino. Zieleninę posiekać. Wylać trochę żelatyny na dno i ścianki formy. Posypać posiekaną zieleniną wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do lodówki, aby żelatyna zastygła. Włożyć warstwę szynki z szalotkami. Dodać zieleninę i zalać żelatyną. Układać warstwa po warstwie. Podawać z liśćmi sałaty z sosem winegret.
1 comment for “Szynka w galarecie”