Składniki:
- 3 cebule
- 40 dag. wędzonego boczku
- 1 łyżeczka oleju
- 2 gałązki tymianku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 kromki bagietki
- 1i 1/2 dag. startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w plastry. Boczek w paseczki i podsmażyć na chrupko. Następnie zdjąć boczek z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do rondelka włożyć cebulę i podsmażyć. Dodać tymianek i chwilę dusić razem. Wlać do tego bulion .Gotować zupę przez następne 10 minut. Po 8 minutach dodać pokrojony w krążki szczypiorek. Przyprawić zupę solą i pieprzem. Kromki bagietki posypać startym serem i zapiec na rumiano w nagrzanym piekarniku. Włożyć grzanki do zupy. Posypać podsmażonym boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad