Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cebulowa Marzeny

Składniki:

  • 3 cebule
  • 40 dag. wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 kromki bagietki
  • 1i 1/2 dag. startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w plastry. Boczek w paseczki i podsmażyć na chrupko. Następnie zdjąć boczek z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do rondelka włożyć cebulę i podsmażyć. Dodać tymianek i chwilę dusić razem. Wlać do tego bulion .Gotować zupę przez następne 10 minut. Po 8 minutach dodać pokrojony w krążki szczypiorek. Przyprawić zupę solą i pieprzem. Kromki bagietki posypać startym serem i zapiec na rumiano w nagrzanym piekarniku. Włożyć grzanki do zupy. Posypać podsmażonym boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *