Składniki:
- 1 kg wołowiny na zrazy
- 2 duże cebule
- 6 sztuk kiszonych ogórków
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 10 plastrów
- 10 plastrów żółtego sera Gouda
- 4 łyżki mąki
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę umyć dokładnie, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na plastry,/10 plastrów /, rozbić, na cienkie płaty. Na każdym płacie układamy, plaster szynki , plaster sera Gouda, pokrojonego w paski ogórka kiszonego, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko oprószyć solą i pieprzem do smaku. Zwinąć ściśle w rulonik. Tak przygotowane zrazy owinąć białą bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Każdy zraz obtoczyć w mące i usmażyć na oleju dokładnie z każdej strony, podlać wodą i dusić jeszcze ok.10-15 minut . Podawać z ulubionymi dodatkami.