Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z pieczarkami

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • sól, pieprz
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 dkg mąki
  • 1,8 l śmietany
  • 1 łyżka kopru i zielonej siekanej pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć osuszyć na papierowym ręczniku  podzielić na ćwiartki nasolić na 1 godzinę przed przyrządzeniem.  Ćwiartki kurczaka obtoczyć w mące smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać ¼ litra wody dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Pieczarki oczyścić ,opłukać ,kapelusze obrać ze skórki pokroić w plasterki, włożyć do kurczaka i dusić razem, doprawić solą i pieprzem ,oprószyć mąką i zagotować. Wymieszać ze śmietaną, wsypać siekaną zieleninę. Na półmisku ułożyć porcje kurczaka zalać sosem pieczarkowym. Podawać z ziemniakami.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *