Składniki:
- 6 sztuk pomidorów
- 60 dkg młodego szpinaku
- 1 szklankę ugotowanego ryżu
- 5 łyżek śmietany
- 6-7 łyżek startego sera Gouda
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- listki bazyli
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać osuszyć na papierowym ręczniku, obgotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i pokroić. Czosnek, szalotkę zeszklić na maśle i połączyć ze szpinakiem. Połączyć z ugotowanym ryżem ,śmietaną i żółtym serem. Farsz doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory umyć , osączyć na papierowym ręczniku, odkroić górną część, wydrążyć środki pozostawiając przy skórce warstwę miąższu. Tak przygotowane pomidory napełniamy farszem szpinakowym. Wierzch posypujemy wiórkami masła i zapiekamy, w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 180 stopni i zapiekać 30 minut.