Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pomidory ze szpinakiem

Składniki:

  • 6 sztuk pomidorów
  • 60 dkg młodego szpinaku
  • 1 szklankę ugotowanego ryżu
  • 5 łyżek śmietany
  • 6-7 łyżek startego sera Gouda
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • listki bazyli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Szpinak opłukać osuszyć na papierowym ręczniku, obgotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i pokroić. Czosnek, szalotkę zeszklić na maśle i połączyć ze szpinakiem. Połączyć z ugotowanym ryżem ,śmietaną i żółtym serem. Farsz doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Pomidory umyć , osączyć na papierowym ręczniku, odkroić górną część, wydrążyć środki pozostawiając przy skórce warstwę miąższu. Tak przygotowane pomidory napełniamy farszem szpinakowym. Wierzch posypujemy wiórkami masła i zapiekamy, w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 180 stopni i zapiekać 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *