Składniki:
- 50 dkg kiełbasy śląskiej
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki pokrojonej drobno marchewki
- 1 szklanka pokrojonej drobno cebuli
- 3 szklanki czerwonej lub białej fasoli konserwowej
- 1 szklanka posiekanego drobno selera naciowego
- 6 pokrojonych drobno ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- śmietana – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, smażyć aż się podrumieni. Dodać marchewkę, selera, cebulę i czosnek, smażyć mieszając 10 minut. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, wypłukaną fasolkę i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, gotować 20 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.