Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa zupa gulaszowa z kurczakiem i kiełbasą

Składniki:

  • 50 dkg kiełbasy śląskiej
  • 50 dkg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki pokrojonej drobno marchewki
  • 1 szklanka pokrojonej drobno cebuli
  • 3 szklanki czerwonej lub białej fasoli konserwowej
  • 1 szklanka posiekanego drobno selera naciowego
  • 6 pokrojonych drobno ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana – opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, smażyć aż się podrumieni. Dodać marchewkę, selera, cebulę i czosnek, smażyć mieszając 10 minut. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, wypłukaną fasolkę i pokrojone w kostkę  mięso z kurczaka, gotować 20 minut na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *