Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 3 łyżeczki pokrojonej drobno papryczki chili
- 3 rozdrobnione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mielonego ostryżu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć. Używając ostrego noża podzielić kurczaka na 4 części, przyprawić umiarkowanie solą.. Porcję ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie zmiksować pozostałe składniki dania. Przygotowaną mieszanką polewać porcje kurczaka i piec odwracając przez kolejne 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.