Składniki:
- 8 ziemniaków
- ½ pęczka szczypiorku
- 5 dag parmezanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 1 godz.
Następnie gotowe ziemianki wyjąć, przekroić na pół i wydrążyć trochę miąższu, który wymieszać z parmezanem starym na tarce o drobnych oczkach.
Dodać śmietanę, masło oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość utrzeć na jednolita masę.
Powstałą masą napełnić powłoki ziemniaków, które ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do200 stopni i zapiekać ok. 15 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K