Składniki:
- 1,5 kg żeberek
Marynata:
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sok z ½ pomarańczy
- sok z /2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie żeberka oprószyć solą ora pieprzem i zalać marynatą.
Wstawić pod przykryciem do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie żeberka odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni.
Wówczas posłać wodą iw stawić do pieprznika rozgrzanego do 100 stopni i piec około 1, 5 godziny.