Składniki:
- 15 dkg maślaków
- 15 dkg tostów z pieczywa pszennego
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 5 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki tartego sera
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły, posiekać. Przesuszone w piekarniku tosty zalać mlekiem, dodać utarte z masłem żółtka jaj, przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać wraz z grzybami do przygotowanych wcześniej tostów z dodatkami, delikatnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułkę, przelać przygotowaną masę, posypać serem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż roztopiony ser zacznie się rumienić.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gosię Sedrycką