Składniki:
- 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki
- 30 dkg maślaków
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, cukier, tarta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przyrządzenia:
Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, zalać mlekiem, dodać sól, cukier. Do tak przygotowanego kalafiora dolać wrzącej wody, gotować aż kalafior będzie odpowiednio miękki. Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły, posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać maślaki, chwilę smażyć mieszając, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką dodać odrobinę wywaru z gotującego się kalafiora, wymieszać. Kalafiora odcedzić, przełożyć do salaterki, polać sosem z maślaków, posypać zieleniną i podawać.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gosię Sedrycką