Składniki:
- 225 g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- cebula dymka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 pęczek cebulek dymek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- ¼ łyżeczki sosu chili
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki wody
Sposób wykonania:
Posiekany czosnek wymieszać z anyżem oraz sosem sojowym po czym włożyć mięso pokrojone na kawałki.
Dokładnie wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie w woku z rozgrzanym olejem przesmażyć cebulki przekrojone na połówki.
Przesmażone cebulki wyjąć a do woka wrzucić mięso z marynatą, smażyć 4 minuty.
Po tym czasie wrzucić ponownie cebulki.
Dodać sherry, sos sojowy, chili oraz 2/3 wody.
Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze mąką wymieszaną z wodą.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia.