Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podsmażona wołowina z brokułami

Składniki:

  • 225 g polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju chili
  • 1 cm laski imbiru
  • ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g brokułów
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki wody

Sposób wykonania:
Posiekany czosnek wymieszać z olejem chili, imbirem, przyprawą 5 smaków oraz sosem sojowym.
Do powstałej marynaty włożyć polędwicę pokrojoną w cienkie paseczki.
Całość dokładnie wymieszać o wstawić do lodówki na kilka godzin.
W między czasie brokuły podzielone na różyczki wrzucić do woka z rozgrzanym olejem i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie brokuły wyjąć a do woka wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć 3 minuty.
Następnie ponownie wrzucić brokuły razem z bulionem oraz sosem sojowym.
Całość wymieszać i na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *