Składniki:
- 225 g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju chili
- 1 cm laski imbiru
- ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150 g brokułów
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 150 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki wody
Sposób wykonania:
Posiekany czosnek wymieszać z olejem chili, imbirem, przyprawą 5 smaków oraz sosem sojowym.
Do powstałej marynaty włożyć polędwicę pokrojoną w cienkie paseczki.
Całość dokładnie wymieszać o wstawić do lodówki na kilka godzin.
W między czasie brokuły podzielone na różyczki wrzucić do woka z rozgrzanym olejem i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie brokuły wyjąć a do woka wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć 3 minuty.
Następnie ponownie wrzucić brokuły razem z bulionem oraz sosem sojowym.
Całość wymieszać i na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.