Składniki:
- 450 g polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 225 ml mleka
- szczypta przyprawy chili
- olej roślinny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki klarowanego miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypiorek
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w kostkę i smażyć go na rozgrzanym oleju z orzechów ziemnych około 3 minut.
Po tym czasie wyjąć mięso z woka i odstawić na bok.
Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mlekiem oraz chili.
Gdy powstanie gęste ciasto zanurzać w nim mięso, które smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku.
Na sam koniec przyrządzić jeszcze sos mieszając sos sojowy z miodem, octem winnym, posiekanym szczypiorkiem i koncentratem pomidorowym.