Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica wieprzowa w cieście

Składniki:

  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 225 ml mleka
  • szczypta przyprawy chili
  • olej roślinny
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki klarowanego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypiorek

Sposób wykonania:
Mięso pokroić w kostkę i smażyć go na rozgrzanym oleju z orzechów ziemnych około 3 minut.
Po tym czasie wyjąć mięso z woka i odstawić na bok.
Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, mlekiem oraz chili.
Gdy powstanie gęste ciasto zanurzać w nim mięso, które smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku.
Na sam koniec przyrządzić jeszcze sos mieszając sos sojowy z miodem, octem winnym, posiekanym szczypiorkiem i koncentratem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *