Składniki:
- 450 g wieprzowiny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 4 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- szczypta mielonego cynamonu
- 5 łyżeczek oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoi sin
- 150 ml wody
- odrobina sou chili
Sposób wykonania:
Mąkę kukurydzianą wymieszać z winem ryżowym, sosem sojowym, cukrem oraz cynamonem.
Do powstałej marynaty włożyć wieprzowinę pokrojoną w plastry.
Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na 30 minut.
Wyjąć mięso z marynaty i smażyć w woku z rozgrzanym olejem około 4 minut.
Po tym czasie dodać posiekany czosnek, dymkę, sos hoi sin, sos śliwkowy, wodę oraz sos chili.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Następnie dodać marynatę w której moczyło się mięso.
Gotować ostanie 5 minut.