Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z owocami mango

Składniki:

  • 2 owoce mango
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 por
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Obrane mango pokroić w paseczki.
Następnie połowę owoców zmiksować razem z bulionem.
Natomiast drugą połowę przetrzeć przez sito i dodać do bulionu.
Natomiast piersi z kaczki natrzeć  z czosnkiem oraz imbirem i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Wówczas przełożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut.
W między czasie do bulionu z mango dodać ocet oraz sos sojowy.
Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając odparować połowę płynu.
Do woka po smażeniu kaczki wrzucić pokrojonego pora i smażyć około 1 minutę.
Sos z mango rozlać na talerz, ułożyć na nim piersi z kaczki pokrojone w plastry i udekorować porami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *