Składniki:
- 2 owoce mango
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 por
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Obrane mango pokroić w paseczki.
Następnie połowę owoców zmiksować razem z bulionem.
Natomiast drugą połowę przetrzeć przez sito i dodać do bulionu.
Natomiast piersi z kaczki natrzeć z czosnkiem oraz imbirem i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Wówczas przełożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut.
W między czasie do bulionu z mango dodać ocet oraz sos sojowy.
Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając odparować połowę płynu.
Do woka po smażeniu kaczki wrzucić pokrojonego pora i smażyć około 1 minutę.
Sos z mango rozlać na talerz, ułożyć na nim piersi z kaczki pokrojone w plastry i udekorować porami.