Składniki:
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki klarowanego miodu
- 1 łyżeczka octu czosnkowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- 2 duże filety z piersi z kaczki
- szczypiorek
- plasterki ogórki
- liście selera
Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z octem czosnkowym, miodem, posiekanym czosnek oraz badian.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Do powstałej marynaty włożyć piersi z kaczki i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć kaczkę z marynaty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut.
W trakcie pieczenia smarując pozostałą marynatą.
Po tym czasie przełożyć kaczkę na grill i grillować około 4 minuty.
Na koniec pokroić kaczkę na plasterki i udekorować plasterkami ogórka, selerem i szczypiorkiem.