Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotleciki mielone z jagnięciny

 

Składniki:

  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • ½ łyżeczki przyprawy chili
  • 1 łyżeczka chińskiego curry
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 25 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 125 g kapusty pak choi
  • 1 por
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 300 ml bulionu z baraniny
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Sposób wykonania:
Do jagnięciny dodać posiekany czosnek, dymkę, chili, curry, bułkę tartą oraz pietruszkę.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie wbić jeszcze jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Uformować  z niej małe pulpety.
Na rozgrzany olej wrzucić poszatkowaną kapustę i pokrojony por.
Smażyć około 1 minuty po czym wrzucić pulpety i smażyć kolejne 4 minuty.
Po tym czasie wlać jeszcze bulion oraz sos sojowy i gotować kolejne 3 minuty.
Na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą i gotować do zgęstnienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *