Składniki:
- 450 g mielonej jagnięciny
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- ½ łyżeczki przyprawy chili
- 1 łyżeczka chińskiego curry
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 25 g bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 125 g kapusty pak choi
- 1 por
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 300 ml bulionu z baraniny
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Sposób wykonania:
Do jagnięciny dodać posiekany czosnek, dymkę, chili, curry, bułkę tartą oraz pietruszkę.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie wbić jeszcze jajko i wyrobić na jednolitą masę.
Uformować z niej małe pulpety.
Na rozgrzany olej wrzucić poszatkowaną kapustę i pokrojony por.
Smażyć około 1 minuty po czym wrzucić pulpety i smażyć kolejne 4 minuty.
Po tym czasie wlać jeszcze bulion oraz sos sojowy i gotować kolejne 3 minuty.
Na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą i gotować do zgęstnienia.