Składniki:
- 2 kg udźca wołowego
- 200 g słoniny
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 por
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 szkl. półwytrawnego wina
- ½ szkl. 3 % octu
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny, wówczas wstawić o lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie posiekać warzywa i włożyć je razem z mięsem do rondla.
Wrzucić kawałek masła oraz skórkę z cytryny i polać winem, octem oraz odrobiną wody.
Rondel przykryć i wstawić do większego garnka z gotującą się wodą i tak ugotować do miękkości.
Na sam koniec mięso wyjąć a sos podprawić mąką.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Natalia Konieczna