Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek natki kolendry
- 4 łyżki mlecznego ryżu
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki soku z limetki
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 4 szalotki
- 1 pęczek zielonej cebulki
Sposób wykonania:
Mięso podsmażyć na suchej patelni i odstawić go na bok.
W między czasie wymieszać sok z limetki razem z cukrem, sosem rybnym oraz chili.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać go do mięsa. Całość dokładnie wymieszać.
Dodać ryż, który zbrązowić wcześniej w rozgrzanym piekarniku.
Wrzucić jeszcze posiekaną szalotkę, dymkę oraz kolendrę.
Dokładnie wymieszać i udekorować listkami mięty.