Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina w mleczku kokosowym

 

Składniki:

  • 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 400 ml mleczka koksowego
  • 125 ml śmietanki koksowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z ½ limetki
  • 5 liści limetki
  • 4 małe papryczki chili
  • 1 pęczek tajskiej bazylii

 

Sposób wykonania:

  1. Śmietankę kokosowa doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodać pastę curry.
    Gdy pasta się rozpuści wlać mleczko i ponownie zagotować.
    Następnie dodać wieprzowinę pokojoną w plasterki i trzymać na ogniu około 15 minut po czym dodać cukier, sos rybny, liście limetki, chili oraz sok z limetki.
    Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
    Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *