Składniki:
- 4 plastry boczku
- 25 dag kiełbasy
- 25 dag łopatki wieprzowej
- 2 szkl. kapusty kiszonej
- 350 ml jasnego piwa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kminku
- ¼ szkl. granulowanego cukru
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Plasterkami boczku wyłożyć naczynie żaroodporne.
Następnie wieprzowinę pokroić w kostkę, którą wymieszać z kiełbasą pokrojoną na plasterki, kiszoną kapustą, piwem, koncentratem pomidorowym, kminkiem, cukrem oaz cebulą pokrojoną w talarki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godzin. przykryte folią aluminiową.