Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina w kwaśnej marynacie

Składniki:

  • 3/8 l wody
  • ¼ l octu
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pojemniczek śmietany
  • 2 łyżki mąki

    Sposób wykonania:
    Mięso zalać wodą wymieszaną z octem i liściem laurowym.
    Odstawić na 3 dni.
    Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i natrzeć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie wlać do mięso ¼ l wody oraz ¼ l marynaty w której się marynowało.
    Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około1,5 godziny
    W trakcie duszenia polewać pozostałą marynatą.
    Pod koniec dodać jeszcze śmietanę.
    Miękkie mięso wyjąć a sos doprowadzić do wrzenia dodać jeszcze ¼ l marynaty oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wodą.
    Doprawić do smaku i polać mięso pokrojone w plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *