Składniki:
- 40 g świeżego kłącza imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chi lii
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- 1 kg wieprzowiny
- 3 łyżki oleju
- 5000 ml bulionu
- 3 łyżki zagęstnika do sosów
Sposób wykonania:
Z pomarańczy wycisnąć sok, imbir, czosnek i chilii posiekać.
Wszystko wymieszać , doprawiając jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Obsmażone mięso zalać marynatą i bulionem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.
Po tym czasie odlać sos a mięso piec nadal tylko już bez przykrycia około 10 minut.
W między czasie sos zagotować, odrobinę zagęścić, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso pokroić w plastry i polać je sosem.