Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 łyżka bulionu
- 250 g pieczarek
- 600 g szynki
- olej
- sól
- pieprz
- 200 g słodkiej śmietanki
- 100 g sera pleśniowego
- 2 łyżki zagęstnika do sosów
Sposób wykonania:
½ l wody wymieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać brokuły podzielone na różyczki i gotować około 5 minut po czym odcedzić.
Następnie mięso pokroić w paski i obsmażyć na rozgrzanym olejki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wyjąć.
Na ta samą patelnie wrzucić pieczarki pokrojone w plastry, obsmażyć i wlać śmietanę oraz bulion z gotowania brokułów.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać połowę sera i stopić go w sosie.
Następnie włożyć mięso oraz brokuły.
Doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać resztą startego sera i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 8 minut.