Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina na dziko

Może być jedynym wyjściem dla amatorów potraw z dziczyzny, szczególnie po sezonie łowieckim. Jest przy tym wcale nie gorsza od pieczeni z dzika, z pewnością bardziej krucha i soczysta

Składniki:

ok. 2 kg mięsa wieprzowego od szynki, 3 cebule, 1 czubata łyżeczka mąki, 15 dag smalcu, 1 łyżka marmolady z głogu, 2 szklanki rosołu wołowego (może być gotowy), sól. Marynata: 1 szklanka wytrawnego białego wina, sok z 2 małych cytryn, 20 zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście laurowe.

Sposób przyrządzenia: Zagotować wszystkie składniki marynaty. Umyte mięso włożyć ciasno w kamionkowym naczyniu lub emaliowanym garnku, obłożyć pokrojonymi w plastry trzema cebulami i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać), odcisnąć, natrzeć solą ze wszystkich stron i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Obrumienić na silnie rozgrzanym smalcu i przełożyć wraz z tłuszczem do brytfanny. Podlać paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godz. polewając wytworzonym sosem. W połowie pieczenia włożyć do brytfanny połowę cebuli z marynaty. Gdy mięso będzie już miękkie, obsypać sos mąką (1 łyżeczka), dodać pozostałą marynatę oraz 1 łyżkę marmolady głogowej lub powideł i 2 szklanki rosołu. Podgrzewać jeszcze ok. 15 min. unikając silnego wrzenia sosu.

Sposób podania: Mięso podawać na gorąco, pokrojone w plastry w poprzek włókien, polane sosem. Dodatki: kasza gryczana, buraczki zasmażane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *