Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet schabowy z dzika

Jest to danie proste w przyrządzeniu, nie wymagające wstępnego marynowania mięsa, pod warunkiem że będzie pochodziło od sztuk młodszych.

 

Składniki:

1 kg schabu z dzika, łyżka smalcu, kopiasta łyżka mąki, kopiasta łyżka tartej bułki, 1 jajo, sól, pieprz mielony, 4 duże ząbki czosnku.

Sposób przyrządzenia: Skruszały schab z dzika (zob. strona „porady”) opłukać, okroić z nadmiaru tłuszczu, wyporcjować kotlety schabowe w poprzek kręgosłupa, pozostawiając przy każdym kotlecie kawałek (3-4 cm) kostki żebrowej (pozostawioną kostkę obrać z błonki). Tak przygotowane kotlety lekko naciąć w kilku miejscach na obwodzie, żeby umożliwić ich równomierne rozbicie. Czosnek wycisnąć przez praskę, natrzeć nim kotlety z obu stron a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą (nie za mocno) wbijając niejako czosnek w kotlety. Rozbite kotlety osolić, lekko popieprzyć i panierować kolejno: w mące, rozmąconym jaju wymieszanym z odrobiną mleka i tartej bułce. Należy uważać, żeby czosnek był dobrze wbity w mięso i pokryty panierunkiem, w przeciwnym razie może się przypalać i nada potrawie gorzkawy smak. Smażyć kotlety na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Przyrumienione dosmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu (na płytce) albo na brzegu płyty kuchennej lub w średnio nagrzanym piekarniku.

Sposób podania: Kotlety podawać na gorąco. Dodatki: ziemniaki, kapusta kwaszona zasmażana, buraczki zasmażane, surówki z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *