Składniki:
- opakowanie kotletów sojowych a’la schabowych
- ok 4 łyżek mąki
- jajko
- ok 4 łyżek tartej bułki
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- bułki do hamburgerów
- sałata lodowa
- ogórek konserwowy
- pomidor
Sposób wykonania:
- Kotlety sojowe moczymy we wrzątku z kostką bulionową, następnie odcedzamy i obtaczamy w mące, następnie jajku i tartej bułce. Smażymy na patelni z olejem.
Cebulę siekamy i smażymy.
Ketchup mieszamy z majonezem.
Ogórek konserwowy i pomidora kroimy w talarki.
Bułkę przepoławiamy i chwilę podsmażamy, następnie kładziemy kolejno: kotlet sojowy, odrobina sosu (ketchup z majonezem), cebulka, ogórek, pomidor, liść sałaty i znów sos, przykrywamy drugą połówką bułki.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Zukiel2