Składniki:
- 1 opakowanie flaków sojowych, np. firmy Orico (lub kotlety sojowe, pokrojone na mniejsze kawałki)
- bulion warzywny
- kapusta pekińska
- 5 ogórków konserwowych
- 3 cebule
- ketchup
- majonez
- puszka kukurydzy
- przyprawa do gyrosu
Sposób wykonania:
Flaki sojowe/ewentualnie kotlety moczymy przez ok 3 min we wrzątku z bulionem warzywnym. Następnie odcedzamy i podsmażamy je chwilę na patelni z przyprawą gyrosową.
Następnie wsypujemy do miski.
Cebulę siekamy i smażymy.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kapustę pekińską drobno siekamy.
Układamy warstwami w misce:
flaki sojowe
podsmażona cebula
ketchup
ogórek konserwowy
kukurydza
majonez
kapusta pekińskaPrzepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez jessica