Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka panierowana z selerem

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości seler
  • mąka
  • tarta bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Seler ugotować w osolonej wodzie, obrać pokroić na plastry o grubości 1 cm. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa nadając im owalny kształt, przyprawić. Tak przygotowaną wątróbkę obtoczyć w mące, moczyć w rozmieszanym jajku, panierować w bułce. Na 2 patelniach rozgrzać olej, na jednej smażyć  kotlety z wątróbki, na drugiej obsmażyć plastry selera.  Podawać  na talerzach razem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *